Symboliczny język sztućców
15 sty 2019

Symboliczny język sztućców

Post by Redaktor

Savoir-vivre dotyczy wiele aspektów naszego życia. Reguluje sposób komunikowania się, okazywania względów, ubierania się w zależności od okoliczności czy dekorowania, nakrywania, podawania i zachowania się przy stole podczas posiłków. Savoir-vivre kształtuje się i przeobraża w zależności od danego regionu świata jaki obejmuje. Znajomość zasad obowiązujących w danej kulturze jest miernikiem przystosowania się do danej społeczności i kultywowania jej tradycji. Warto je poznawać, nawet wtedy, gdy uznajemy, że one nas nie dotyczą. Sekretny język wielu regulacji wyręcza nas w komunikacji i pomaga porozumiewać się bez słów.

sztućce

sztućce

Jak układać wfm sztućce w restauracji?

Jedząc posiłek w restauracji warto poznać choćby symboliczny sposób komunikowania się z obsługą kelnerską. Obowiązkiem kelnera zajmującego się danym stołem jest podawanie gościom zamówionych potraw i zbieranie ze stołu pustych talerzy. Ponieważ nie zawsze talerz jest całkowicie pusty czy też goście sami serwują sobie dania wymiana talerzy może być dla obu stron problematyczna. Aby uniknąć nieustannego pytania czy można zabrać już talerze, sygnałem dla kelnera będzie właściwe ułożenie sztućców na talerzu. Mając przed sobą talerz wystarczy ułożyć nóż na godzinie piątej a widelec na siódmej. Takie ułożenie sztućców oznacza przerwę w posiłku i chęć kontynuacji przy użyciu tego samego talerza i tych samych sztućców. Gdy na talerzu ułożymy sztućce równolegle oznacza to zakończenie posiłku. Gdy kończymy zupę łyżkę odkładamy na talerz stanowiący podstawę pod miseczką czy bulionówką.

Porządek układania sztućców

Kolejność i sposób układania sztućców na stole jest ściśle określony:

  • po prawej talerza kładziemy nóż ostrzem w stronę talerza, po lewej widelec zębami do góry
  • jeżeli będziemy jeść rybę wfm sztućce do ryby układamy w ten sam sposób
  • po prawej stronie, za nożem, kładziemy łyżkę do zupy, najbardziej na zewnątrz sztućce do zimnych przystawek
  • łyżeczka do kawy, widelczyki do deserów, noże do owoców podajemy dopiero z deserem, nie mogą leżeć wcześniej na stole

0 Comments

Leave a Comment