Jakie owoce mają najwięcej witaminy c?
8 sty 2019

Jakie owoce mają najwięcej witaminy c?

Post by Redaktor

Jakie owoce mają najwięcej witaminy c?

Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania i utrzymania stanu zdrowia potrzebuje wielu składników: makro- i mikroelementów, białka, zdrowych węglowodanów tłuszczy, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Najzdrowszym źródłem tych składników jest pożywienie, dlatego warto zadbać o dietę, która zapewnia pokrycie wszystkich potrzeb naszego ciała. Suplementy powinny być ostatecznością, która pomoże w głębokich niedoborach. Dla organizmu bardzo ważna jest witamina c – kwas askorbinowy. Pomaga utrzymać odporność, wspomaga wchłanianie innych substancji odżywczych i witamin i pełni inne, ważne funkcje. Każdy wie, że witamina c występuje głównie w owocach i warzywach, ale które owoce są jej najlepszym źródłem?

Witamina c w owocach

Zapotrzebowanie na witaminę C dla przeciętnej dorosłej osoby wynosi około 60 mg na dobę. Jednak ilość spożywanej witaminy c powinna wzrosnąć w wielu przypadkach, na przykład dla osób, które uprawiają wyczynowe sporty, dla osób w podeszłym wieku, dla osób palących papierosy i wyroby nikotynowe oraz w stanach infekcji czy przeziębienia. Widać zatem, że bardzo często trudno jest dostarczyć właściwą ilość tej witaminy w ciągu dnia. Dlatego warto znać najlepsze i najbogatsze źródła witaminy c.

Witamina C Kraków kojarzy się głównie z cytryną i innymi cytrusami, jednak cytryna wcale nie dostarcza tyle witaminy c co inne owoce. Na pierwszym miejscu jeśli chodzi o zawartość witaminy c są owoce róży. Zawierają jej aż 1800 mg w 100 gramach produktu. Drugim z kolei owocem bogaty w kwas askorbinowy jest owoc rokitnika, niestety niejadalny na surowo. Ma w 100 gramach 1100 mg tej witaminy. Te dwa owoce górują nad resztą – kolejne miejsca zajmują owoce o kilkukrotnie lub kilkunastokrotnie niższej zawartości cennej witaminy c.

Na trzecim miejscu plasuje się owoc derenia – częsty dodatek do nalewek, który w 100 gramach kryje około 200 mg witaminy c. Kolejna jest porzeczka – potrafi mieć w sobie około 180 mg w 100 gramach. Inne owoce, na które warto zwrócić uwagę poszukując kwasu askorbinowego w naturalnych warunkach to: czerwona papryka, natka pietruszki, kalafior, brukselka , zielona papryka , chrzan, truskawki czy poziomi oraz kiwi. Cytryna zajmuje dopiero 16. miejsce, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 53 mg witaminy c.

Warto pamiętać, że witamina c to witamina rozpuszczalna w wodzie i jednocześnie bardzo wrażliwa na temperaturę. Dlatego warzywa czy owoce gotowane albo smażone nie są już tak zasobne w kwas askorbinowy.

 

0 Comments

Leave a Comment